Traumaverwerking

Wanneer het leven pijn doet, je bezig bent met overleven in plaats van leven, een diepe leegte en eenzaamheid ervaart, wil ik je aanmoedigen om de stap te zetten en hulp te zoeken.

In ieders leven kunnen ingrijpende gebeurtenissen plaats vinden, zoals scheiding, seksueel misbruik, incest, geestelijke en /of fysieke mishandeling. Dit laat sporen na in je leven, trauma`s zijn wonden die je dwingen tot aanpassing en die kunnen leiden tot een scala aan psychische klachten. Hierdoor gebruik je alles wat je hebt om de pijn niet te voelen. Zo kun je muren om je zelf heen bouwen, waardoor je het contact verliest met anderen maar ook met jezelf. Er treedt vervlakking op en vaak neerslachtigheid en depressieve gevoelens.

Wanneer jij je herkent in bovenstaande, dan wil ik je aanmoedigen om uit dit patroon te stappen en hulp te zoeken. Een wond kan genezen, er zal altijd een litteken zichtbaar blijven, maar je kunt weer gaan leven en vooruit kijken.

Traumaverwerking is geen gemakkelijke weg. Het is een weg van herinnering en rouw, verwerken van wat jou is aangedaan. Maar daarna kun je de deur van het verleden ook echt afsluiten, wanneer het verdriet en de tranen er mogen zijn. Hierna komt de fase van werken aan autonomie, jezelf opnieuw leren kennen en jezelf kunnen verbinden aan de ander.

Jolanda gaat samen met jou de weg bewandelen die soms door diepe dalen voert, maar uiteindelijk kom je uit het dal in het licht. In de eerste fase wordt gewerkt aan het opbouwen van een vertrouwensband en het ervaren van veiligheid. Daarna komt de fase van traumaverwerking: het trauma wordt rationeel en daarna emotioneel verwerkt, dit is een zware periode waarin het soms lijkt of het slechter met je gaat. Maar doordat je door de angst en de pijn heen gaat, mag dit langzaam een deel worden van jouw levensverhaal en ben je in staat om de trauma`s te integreren.

Er wordt gekeken naar zaken welke je vermijdt, vaardigheden die je al hebt en die kunnen worden ingezet om jou te helpen helen. In de laatste fase zal gekeken worden naar het vergroten van jouw autonomie, het leren aangeven van grenzen en het opkomen voor jezelf.

In dit proces is er de mogelijkheid van gebed want zoals psalm 23 zegt, “zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, U bent bij mij, en Uw stok en staf vertroosten mij”.

Spreekt dit je aan, bel of mail gerust zodat we elkaar in een intakegesprek kunnen leren kennen.