Burn-out

Angst, paniek, met name het ervaren dat je gek wordt, niet meer kunnen denken, diepe angst voor alles, voor je lichamelijke klachten. Bang om dood te gaan, te sterven aan een hartaanval, niets meer kunnen doen  dan alleen in je bed willen liggen doet je beseffen dat er sprake is van een burn-out, een diepe knak, een levenscrisis die je stil legt.

Het goede nieuws is dat juist door een crisis je ogen geopend worden. Weliswaar  op een pijnlijke manier, maar je beseft nu dat hoe jij nu leeft niet de bedoeling was. Je bent zo ver van jezelf af gegroeid en zo ver over al je fysieke, mentale en emotionele grenzen gegaan. En voor wat en wie? De maatschappij? Je werkgever? Jezelf? Om wat andere mensen over jou denken?  En wat heeft je dit gebracht?

Heel veel respect heb ik voor mijn cliƫnten die deze vragen aan zichzelf hebben gesteld en in de crisis gekozen hebben om te zoeken naar antwoorden waarbij ze zichzelf hebben teruggevonden.

Samen met hen mocht ik de weg naar herstel gaan en ervaren hoe pijnlijk het was om bepaalde dromen en verwachtingen te durven loslaten. Maar aan de andere kant was er ook de vreugde om nieuwe paden te betreden. Niet langer meer het perfecte plaatje in je hoofd van hoe het zou moeten zijn, maar de ruimte nemen om jezelf te leren kennen. Te kijken wat bij jou hoort, wat jij nodig hebt en waar jij blij van wordt.